Covid-19, orsakad av det nya coronaviruset Sars-COV-2, är en komplex sjukdom som har orsakat och fortsätter orsaka betydande osäkerhet runtom i världen.
I denna studie samlar vi in nya labbvärden och kliniska data från personer som haft respektive inte haft covid-19. Denna data kommer läggas till den kliniska data och formulärdata som redan samlats in i WSAS. Vi kommer också koppla denna data till olika nationella sjukvårdsregister kontinuerligt under de kommande 10 åren. Vårt mål är att definiera: 1) påverkan vid 1 år och 10 år efter covid-19 på hjärt-lungsjukdomar, neurologiska sjukdomar och överlevnad; 2) subtyper av covid-19 i befolkningen, dess kliniska kännetecken och deras långtidskonsekvenser; och 3) långtidspåverkan av covid-19 på immunförsvaret och psykisk hälsa.
Genom nationella register, har vi identifierat att 6,560 av de totalt 42,621 personerna i WSAS blivit diagnostiserade med covid-19 fram till 30 september 2021. Vi kommer slumpmässigt rekrytera 360 personer från WSAS som haft covid-19 och 720 ”kontroller” (som inte haft covid-19). Dessa personer kommer matchas avseende kön, ålder och ort. Ovanstående individer kommer följas upp med kliniska undersökningar 12 respektive 36 månader efter covid-19. Därefter kommer uppföljning ske via register fram till 10 år efter covid-19. De återstående 6,200 fallen av covid-19 som inte kommer genomgå kliniska undersökningar, kommer endast följas upp via register.
Forskningsprojektet studerar förekomst och klinisk karakteristik av astma och allergi i ett befolkningsmaterial. West Sweden Asthma Study (WSAS) startade 2008 och innefattar såväl postala enkäter samt djupgående kliniska undersökningar och strukturerande intervjuer. I studien ingår flera olika grupper av deltagare som följs över tid. Särskilt fokus ligger just nu på studier av svår astma och på könshormoners inverkan på astma.
Under 30 års tid har 50 000 personer deltagit i OLIN-studierna. OLIN står för Obstruktiv Lungsjukdom i Norrbotten och forskningsverksamheten inriktar sig främst på sjukdomarna astma, allergi och KOL.
Vår målsättning är att förstå förstå astmans epidemiologi och patofysiologi och att förbättra behandlingen för personer med astma. Krefting Research Centre startade 2008 och finansieras med hjälp av VBG Groups huvudägare Herman Kreftings Stiftelse för Allergi- och Astmaforskning. Vi är en del av institutionen för medicin vid Göteborgs universitet.
Astma- och Allergiförbundet arbetar för att möjliggöra ett friskare och tryggare liv för alla med astma, allergi eller annan överkänslighet genom att sprida information, bedriva opinionsbildning och stödja forskning.
Hjärt-Lungfonden samlar in och delar ut pengar till vetenskapligt utvald hjärt-lungforskning. Vi arbetar också för ökad kunskap om forskningens betydelse. Huvuddelen av den oberoende forskningen inom hjärt-, kärl- och lungområdet i Sverige finansieras av Hjärt-Lungfonden.